Court View, Mumbai

The elegantly curved first-floor balcony with an eye-catching stucco decoration on it (see the featured photo) always catches my eye when I’m hurrying past the Oval Maidan. I stopped to take photographs a week ago. This is the Court View house, appropriately named since it faces the Gothic-revival facade of the High Court across the open space.

The Art Deco style is clear not only from the elegant shape of the balcony, but also the styling of the facade. The wonderful verticals enclosing the central stairwell are typical of the style as practiced by the three firms which collaborated on this building: Gajanan Mhatre, Maneckji Dalal and Merwanji, Bana and Co. The building probably dates from the mid to late 1930s, when this space was reclaimed from the sea.

The curves of the balconies are repeated in the ironwork of the gate (photo above) and the railing around (photo below) the property. The boundary wall was less interesting than in some of the neighbouring buildings. As you can see from the photos here, the wall and the gate posts are plain, rectangular and unornamented. Since they do not agree with the colour scheme of the building, I wonder whether they were reconstructed later.

The entrance and the lobby are much more spectacular than the facade. The intricate geometric design around the door is typically Style Moderne. Stone and “colourcrete” are mixed in this. Coloured cement was very much a “modern” element of that time, and the architects used it liberally in this building. You see only a little bit of it near the dozing guard in the lobby.

I didn’t walk into the building, so I didn’t get a first-hand view of the stairwell. An article in Livemint contains a wonderful photo down the stairwell. The architects seem to have gone bonkers with their coloured cement inside, in a very pleasant way.